Veroilla tuhottu hyvinvointi

Taalainmaan korkeakoulun professori Stefan Fölster on julkaissut kirjan Jämlikheten som försvann, jossa hän osoittaa Ruotsin korkean verotuksen politiikan epäonnistuneen. Ruotsalaisilla köyhillä on enemmän velkaa kuin amerikkalaisilla, ja hyödykkeiden verotuksesta johtuen ruotsalaisten köyhien on kulutettava tuloistaan enemmän elämän välttämättömyyksiin kuin amerikkalaisten köyhien.

Korkean verotuksen ja runsaan talouden sääntelyn vuoksi Ruotsi on tarpeettoman köyhä: keskivertoamerikkalaisen tulot ovat kolme kertaa suuremmat kuin keskivertoruotsalaisen tulot. Amerikkalaisten tulot myös jakaantuvat tasaisemmin kuin ruotsalaisten. Rikkaiden ja köyhien väliset varallisuuserot ovat siis Ruotsissa suuremmat kuin Yhdysvalloissa.

Lisäksi sääntely tekee Ruotsista luokkayhteiskunnan. Yhdysvalloissa neljä viidestä rikkaasta on luonut omaisuutensa itse, Ruotsissa vain yksi viidestä ja rikkaaksi voi siis päästä lähinnä vain syntymällä rikkaaseen sukuun. Ruotsissa mustat ansaitsevat vähemmän kuin Yhdysvalloissa, ja varallisuuskuilu tummaihoisten ja muun väestön välillä on Ruotsissa suurempi kuin Yhdysvalloissa, samoin naisten ja miesten väliset tuloerot.

Professori Fölster on käyttänyt virallisia tilastoja ei-tarkoitushakuisella, vertailun kestävällä tavalla.

[Olisi mielenkiintoista nähdä tarkempi analyysi eri tekijöiden vaikutuksesta, esim. siitä, mikä on palkkasääntelyllä luodun työttömyyden osuus tuloeroista ja köyhyydestä. Joka tapauksessa tutkimus pakottaa kysymään, onko hyvinvointivaltioretoriikka tärkeämpää kuin köyhien etu.]

Linkki:
SvD:n artikkeli kirjasta ruotsiksi
Lisäksi professori Risto Harisalo on arvioinut kirjan Aamulehdessä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s