Saksan ja Ranskan taloudet Euroopan murheenkryyni

Viime aikoina on ollut paljon puhetta Yhdysvaltain valtiontalouden huonosta tilasta ja sen vaikutuksista maailmantalouteen. On huolestuttavaa, että Yhdysvaltain liittovaltio kuluttaa huomattavasti enemmän kuin mitä verotuloja kerätään. Pitää kuitenkin huomata, että Yhdysvaltain valtiontalous on paljon paremmassa kunnossa kuin Euroopan taloudet.

Vuoden 2002 lukujen ja CIA:n World Factbookin valossa epäsuhta on helppo nähdä, varsinkin kun Factbook välttää epäyhdenmukaisesta laskentatavasta johtuvat ongelmat. Yhdysvaltain valtiontalouden alijäämä oli jo 2002 yli sata miljardia dollaria. Mutta suhteutettuna kansantalouteen tämä oli vain 1.01%. Suomi pärjäsi tässä suhteessa paremmin 3.7% ylijäämällä, joka käytettiin valtionvelan lyhentämiseen. Saksa taas oli alijäämäinen 1.1% ja Ranska oli alijäämäinen 2.8%. Euroopan suurista talouksista Iso-Britannia pärjäsi parhaiten 1.6% ylijäämällä. Tilanne on tietysti muuttunut tästä talouden taantuman ja Irakin sodan myötä, mutta järjestys ja suhteet ovat säilyneet samoina. Huolta aiheuttavat Yhdysvallat, Saksa ja Ranska.

Miksi Yhdysvaltojen budjettialijäämä on vähemmän huolestuttava kuin Saksan ja Ranskan? Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, etta Yhdysvaltain budjetti on huomattavasti pienempi suhteessa talouden kokoon verrattuna Saksaan ja Ranskaan. Vuonna 2002 Yhdysvaltain budjetti oli vain 19.1% kansantaloudesta. Ranskassa vastaava luku oli 21.2% ja Saksassa järkyttävä 38.2%. Jopa Suomi pärjäsi paremmin 23.2% taakalla. Sveitsi on Euroopan ja maailman huipulla missä valtio vie vain 12.9% bruttokansantuotteesta. Yhdysvaltain tilanne on vähemmän huolestuttava, koska vaikkapa Saksaan verrattuna Yhdysvaltojen on pakon edessä helppo kiriä budjettialijäämä verotuksella kiinni. Saksassa tämä taas ei ole niin helppoa, verotaakan ollessa tasaverotuksella jo yli $10.000 vuodessa henkeä kohti. Yhdysvalloissa verotaakka per henki on vain $6.900 vuodessa, eli suhteutettuna keskimääräiseen bruttokansantuotteeseen henkeä kohti reilu puolet Saksan luvusta. Eurooppalaiset usein unohtavat, etta BKT/henki Yhdysvalloissa on yli $36.000 kun se esimerkiksi Suomessa ja Saksassa on vain noin $26.000. Kyseessä on varsin merkittävä elintasoero.

Niinpä Yhdysvallat voisi nykytilanteessa poistaa alijäämänsä kevyellä $1.700 veronkorotuksella per henki, ja Yhdysvaltain absoluuttinen veroaste olisi silti alempi kuin Saksan, puhumattakaan suhteutettuna BKT:hen. Saksan tilanne on paljon huolestuttavampi kuin Yhdysvaltain. Suomessa keskimääräinen verotaakka oli vuonna 2002 noin $6.000 eli absoluuttisesti hivenen alhaisempi kuin Yhdysvalloissa, mutta suhteutettuna bruttokansantuotteeseen se oli jälleen yli 20% korkeampi. Itse kukin voi miettiä maksaako veroja yli vai alle $6.000 (tällä hetkella noin 5.000 euroa). Jos maksat enemmän, hyötyisit alemmista veroista ja pienemmästä valtion budjetista, koska olet nettomaksaja.

Kun taloudelliset tosiseikat on käyty läpi, voidaan kyseenalaistaa median toitotus Yhdysvaltain valtiontalouden alijäämäisyydesta, ja murehtia Saksan taloudesta. Saksassa veroaste on jo niin korkea, että siellä alijäämiä ei enää voida välttää veroja nostamalla. Yhdysvalloissa on toisin.

(Euroopassa tulee kuitenkin ottaa huomioon, että suuri osa valtiollisen lainsäädännön sanelemista palveluista tuotetaan kuntatasolla. Kokonaisveroasteesta saa paremman kuvan kun siihen on laskettu mukaan myös kunnallisverotus ja muut veroluonteiset erät. Tällöin laskelma tasoittuu jonkin verran eurooppalaisten valtioiden hyväksi. toim. huom.)

Kirjoittajasta:
Wiri Wuorimaa on Amerikassa asuva kansantaloustieteilijä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s