Sosialistit tilasivat al-Qaidan iskun Madridiin

Tultuaan oikeistolaisen kansanpuolueen puheenjohtajaksi José María Aznar siirsi arvokonservatiivista puoluettaan selvästi liberaalimmille linjoille, Espanjan mittakaavassa. Hän kukisti vuonna 1996 pitkään hallinneen sosialistipuolueen, joka oli sääntelyllä jähmettänyt maan talouden ja tehnyt joka kolmannen työttömäksi – luku on EU:n korkein – ja liberalisoi maan taloutta merkittävästi luoden näin nopean talouskasvun ja reippaasti paranevan työllisyyden. Hän oli myös saanut maata terrorisoineen marksilais-leniniläisen baskinationalistisen ETA-järjestön asemaa heikennettyä huomattavasti, ja sen kansansuosion rippeetkin alkoivat kadota.

Aznar voitti vaalit toisensa jälkeen ja oli mielipidetiedustelujen jälkeen tekemässä saman jälleen kerran. Sitten sosialistit julistivat vetävänsä Espanjan joukot Irakista, mikäli voittaisivat vaalit. Tämä oli – toivottavasti tahattomasti – selvä lupaus al-Qaidalle: tappakaa espanjalaisia, niin toteutamme tahtonne. Al-Qaida teki työtä käskettyä ja räjäytti kymmenen pommia Madridin lähijunissa ja asemilla tappaen parisataa ja haavoittaen toistatuhatta ihmistä juuri ennen 14.3. pidettyjä vaaleja. Tästä pelästyneenä kansa nosti sosialistit valtaan, ja tuleva sosialistipääministeri José Luís Rodríguez Zapatero palkitsi al-Qaidan samantien lupaamalla pitää kiinni joukkojen vetämisestä Irakista. Vallanvaihdoksen varmisti Aznar pitämällä kiinni käsityksestään ETA:n syyllisyydestä vielä silloinkin, kun merkit alkoivat viitata muualle – ehkä jopa al-Qaidaan.

Pitäisikö Irakista kuitenkin vetäytyä? Ei. Jos liittouma vetäytyisi maasta, siellä kenties syttyisi sisällissota shiioja vastaan ja/tai valtaan tulisi islamilainen totalitarismi. Liittouman velvollisuus onkin saattaa loppuun työnsä ja pysyä maassa varmistamassa, että se saa liberaalin perustuslain, joka toimii esikuvana naapurimaille. Silti sitä parempi mitä nopeammin tehtävä on suoritettu ja joukot voi vetää. Tuoreimmankin gallupin mukaan irakilaisten enemmistön (59 % puolesta, 20 % vastaan) mielestä maassa asiat ovat nyt paremmin kuin Saddamin aikana.

Entä kun sosialistit halusivat populistisen itsekkäästi jättää irakilaiset oman onnensa nojaan, eikö heillä olla tulisi olla oikeutta kertoa sitä kansalle ennen vaaleja? Tulisi. Se yksin ei silti olisi johtanut vaalivoittoon, kuten gallupit osoittivat, vaan tueksi tarvittiin pommi-isku. Jottei sellaista olisi houkuteltu, sosialistien olisi tullut ilmoittaa, että mikäli al-Qaida tai muu miehitystä vastustava taho tekee maassa terrori-iskun, vetäytyminen peruutetaan. Tämä on opposition ainoa tapa tukea terroristien tavoitteita tilaamatta tuekseen terrori-iskua.

Linkkejä:
VS: Punainen jihad – antiamerikkalaisuus ja al-Qaida liittoutumassa?
VS: Terroristit onnistuivat Espanjan vallanvaihdossa
Kaleva 11.3.04: Madridin iskuissa lähes 200 uhria

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s