Punainen jihad – antiamerikkalaisuus ja al-Qaida liittoutumassa?

Onko ETA täysin syytön Madridin pommi-iskuun 10.3.04? Vaikea sanoa. Tätä kirjoitettaessa jäljet viittaavat muualle, tosin eivät oikein al-Qaidaankaan. Toisaalta jälkimmäisen otettua amerikkalaisvastaisuuden lipunkantajan roolin sen yhteyksien sosialistisiin ja muihin globalisaationvastaisiin terroristijärjestöihin on raportoitu kasvaneen – tutkijat puhuvat jo tulevasta punaisesta jihadista.

ETA:n ja IRA:n ideologia on marksilais-leniniläinen, vaikka tästä toisinaan vaietaan tiedotusvälineissä. (Tämä ei koske 1900-luvun alun ei-sosialistista IRA:ta, jonka epätoivoinen taistelu herätti brittiyleisössä sääliä ja johti siksi Irlannin vapautumiseen. Nykyinen IRA on perustettu 60-luvulla.) Muutkin Euroopan terroristijärjestöt ovat olleet miltei järjestään sosialistisia (Saksassa Baader—Meinhof (RAF), Italiassa Punaiset prikaatit, PKK jne.) ja ainakin osa niistä KGB:n kouluttamia. Vastaavasti esim. IRA on kouluttanut monia muita sosialistisia terroristijärjestöjä aina Etelä-Amerikkaa myöten, joten verkoston yhteydet Saddamin arabisosialistiseen Baath-puolueeseen eivät ole mahdottomia.

Syyriaa Baath-puolue hallitsee yhä, ja sen hallitsemilla alueilla Libanonissa on koulutettu lukuisia terroristeja mukaanlukien eurooppalaiset Baader-Meinhof ja Action Directe sekä japanilainen Punainen Armeija.

KGB:n upseerien toiminta jatkuu nyt FSB:n nimellä, mutta se on pitänyt Neuvostoliiton romahduksen jälkeen yhteyksiään terrorismiin vakan alla. Zairen, Ruandan ja Sierra Leonen kansanmurhaajille ilmeisesti myös Serbialle, Irakille ja al-Qaidalle Venäjän aseita kaupannut ex- KGB-majuri Viktor But tuskin voisi ilman Putinin hyväksyntää jatkaa toimintaansa Moskovassa Interpolin etsintäkuuluttamana ja Venäjän interpolin ”löytämättä”. Myös mm. Kolumbian huumekartellit, Iran ja Syyria ovat 90-luvulla saaneet Venäjältä aseita. Pari viikkoa sitten FSB itse murhasi autopommilla Tshetshenian entisen presidentin Zelimhan Jandarbijevin Qatarissa. Qatar on pidättänyt kaksi FSB:n agenttia teosta. Tshetshenian nykyinen presidentti ja monet hallituksen jäsenet ovat vielä elossa, eikä FSB:n tiedetä uskaltautuneen vastaaviin tekoihin EU-maissa, käyhän se sotaansa Tshetsheniaa vastaan terrorinvastaisen sodan nimikkeen alla kuten Kiinakin uiguurejaan vastaan.

Kannattaa myös muistaa FSB:n syyskuussa 1999 räjäyttämät kaksi moskovalaista ja yksi volgodonskilainen kerrostalo, joiden asukkaita kuoli kolminumeroinen määrä. Teoista syytettiin tshetsheenejä, ja tämän varjolla aloitettiin toinen Tshetshenian sota, joka on sittemmin houkutellut taisteluun mukaan myös terrorismia käyttäviä wahhabilais-islamistisia ryhmiä (syksyn 2002 teatteri-iskun päätekijätkään eivät siis välttämättä olleet yhteistyössä FSB:n kanssa). FSB yritti räjäyttää neljännenkin talon, 22.9.99. Tapauksesta raportoitiin ensin, että miliisi esti tshetsheeniterroristien iskun. Pari päivää myöhemmin paljastui, että tekijät olivat FSB:stä, joten selitys muutettiin: FSB muka testasi miliisin valppautta ja pommisäkit sisälsivätkin vain sokeria. Sitten “sokeri” räjäytettiin armeijan harjoittelualueella (HS 24.12.03). Räjäytyksistä tuomittiin elinkautisiin 12.1.04 suljetuin ovin käydyn oikeudenkäynnin jälkeen kaksi miestä. Miehet ovat ilmeisesti Venäjän muslimeja Kabardi-Balkariasta, eivät tshetsheenejä, eikä heidän syyllisyydestäkään ole tietoa.

FSB on ilmeisesti myös ampunut, myrkyttänyt, pahoinpidellyt ja vanginnut keskeisiä sodan arvostelijoita, lähinnä liberaalipoliitikkoja ja -toimittajia. Vapaan lehdistön toimintaa vaikeutetaan myös perustamalla valtio-omisteisia lehtiä, jotka valtion tuilla ”kilpailevat” kiusalliset totuudentorvet konkurssiin – vaikka ilmaisjakelulla jokaiseen kotiin, jos muu ei auta. Lisäksi Neuvostoliiton komentotaloudesta periytyvä yrityssääntely varmistaa, että kiusalliseen lehteen tai muuhun yritykseen kymmenet eri viranomaiset voivat tehdä tarkastusiskuja, takavarikoida työvälineitä ja tietoa sekä jopa kieltää toiminnan vetoamalla erinäisiin sääntelymääräyksiin. Taloudellista vapautta ei voi kaventaa kaventamatta yksilönvapautta kokonaisuudessaan, siksi sääntelyn määrään tulisi suhtautua huomattavasti nykyistä kriittisemmin. Venäjällä tilannetta pahentaa se, että lainsäädäntövalta, toimeenpanovalta – FSB mukaanlukien – ja jopa tuomiovalta ovat kaikki tiukasti Putinin käsissä.

Linkkejä:
VS: Sosialistit tilasivat al-Qaidan iskun Madridiin
Euracian Politician: Kuoleman kauppiaiden jäljillä
VS: Terroristit onnistuivat Espanjan vallanvaihdossa
VS: Venäjän liberaalipoliitikon murhan jäljet johtavat FSB:hen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s