Keskustasatraappi painosti Ilta-Sanomien päätoimittajan Antti-Pekka Pietilän virastaan

Ilta-Sanomien päätoimittaja Antti-Pekka Pietilä erosi 22.9. Syyksi väitettiin, että lehden levikkitavoitetta ei saavutettu. Todellisenä syynä pidetään huonoja välejä keskustapuolueeseen: Matti Vanhanen (mm. tekstiviestikohu) ja Tanja Saarela olivat liian usein olleet lehden hampaissa, joskin alkunsa asia sai jo siitä, kun toimittaja Pekka Ervasti paljasti Anneli Jäättenmäen rötökset.

Satraappien voimannäyte

Ilkka-lehden päätoimittaja Kari Hokkanen, Keskustan voimakas vallankäyttäjä yhdessä Keskisuomalaisen Erkki Laatikaisen kanssa, mainittiin Pietilän syrjäyttämisen vaatijaksi. Hokkanen kiistää syytöksen. Paavo Lipponen nimitti kaksikkoa aikanaan maakuntien satraapeiksi, kun heidän lehtensä voivat nostaa ja pudottaa poliitikkoja melkein mielensä mukaan.

Pietilä sai kovat potkut talosta. Yleensä Sanomat järjestää erotetulle päätoimittajalle pehmeän laskun esimerkiksi projektitehtäviin, kirjoittaa Suomen Kuvalehti 39/2006.

Pitkäaikaista painostusta

”- – niin Ilta-Sanomat kuin Sanomien johtokin on vuosikausia saanut keskustan suunnasta voimakasta palautetta lehden kirjoittelusta.”

”Tässä ei nyt vastineet auta” Tanja Karpelan (nyk. Saarela) avustaja Seija Turtiainen, pelätty Keskustan politrukki, kovisteli Sanoma Oy:n toimitusjohtaja Mikael Pentikäistä, ”Olen kiivas, kiukkuinen, kamala, hirmuinen.”

”Pietilän erottamisprosessissa aktiivisin toimija Sanomien sisällä on ollut toimitusjohtaja Pentikäinen”, entinen keskustapoliitikko. ”Pentikäinen kuului 1987-89 Olli Rehnin johtamaan keskustanuorten hallitukseen.”

”Nyt siitä Erkon verikoirasta päästään!”

Talouselämän ex-päätoimittaja Pertti Monto on samoilla linjoilla SK:n kanssa ja raportoi Kari Hokkasen jo viikkoja aiemmin riemuinneen: ”Nyt siitä verikoirasta päästään”. Turtiaisen painostusta Monto ei uskalla kommentoida, koska tämä ”on sentään juristi”. (LV 1.10.06)

Monto myös muistuttaa, miten Hokkasen suututti se, kun SK:n artikkelin kirjoittanut Pekka Ervasti aikanaan Ilta-Sanomien toimittajana sinnikkäästi selvitti Hokkasen sätkynuken, Anneli Jäätteenmäen valehtelun ja luvattoman salaisten tietojen hankinnan virkamiestä painostamalla, mikä johti pääministerin eroon.

”Pietilän tapauksen poliittisista kytkennöistä tietoiset henkilöt Sanomissa ja sen ulkopuolella pitävät sitä selvänä poikkeamisena erkkolaisesta, tiukkaa journalistista riippumattomuutta vaalineesta perinteestä”, SK kertoo.

Pietilä ei voi kommentoida tapahtunutta, koska hän on allekirjoittanut ”suukapulasopimuksen”. Potkuja pidetään laajalti poliittisina. Vaikka Helsingin Sanomia pidetään SDP:n pää-äänenkannattajana, lehden etujen mukaista on pitää kohtalaiset välit muihinkin suuriin puolueisiin.

Sinänsä Sanomien lehtien harjoittama keskustapoliitikkojen ivaaminen on kyllä hauskaa, mutta lehdet saisivat tehdä saman muidenkin puolueiden poliitikoille ja samalla jättää yksityisimmät asiat käsittelemättä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s