USA painosti Pinochet’n demokratisoimaan Chilen

Marxilainen sosialistipresidentti Salvador Allende ajoi Chilen talouden konkurssin partaalle ja kiihdytti inflaation pilviin. Hän oli myös toimimassa perustuslain vastaisesti ja maata uhkasi sisällissota, kun kenraali Augusto Pinochet kaappasi vallan pelastaakseen maan sosialismilta. Kun Pinochet’n konservatiivinen talouspolitiikka ei korjannut krapulaa, hän vaihtoi sen liberaaliin talouspolitiikkaan ja teki maastaan erään Latinalaisen Amerikan vauraimmista.

The Economist tekee silti selväksi, että kaikesta huolimatta Pinochet’n diktatuuria ja sen 3000 uhria ei voi hyväksyä (vaikka Kuuban ja muiden sosialistimaiden saldot ovatkin tuon luvun rinnalla kammottavia).

Laitettuaan maan kuntoon Pinochet järjesti kansanäänestyksen demokratiaan siirtymisestä. Huomattuaan häviävänsä sen hän tuli katumapäälle ja harkitsi vallankaappausta diktatuurin jatkamiseksi, mutta USA painosti Pinochet’n hyväksymään demokratian. Tätä ei ole aiemmin laajemmalti tiedetty.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s