Omaisuudensuoja johti investointien kautta korkeampaan talouskasvuun

Omaisuudensuojan vahvistaminen johtaa investointien lisääntymiseen ja siten korkeampaan talouskasvuun. Tätä osoittaa myös Etelä-Afrikan esimerkki vuodelta 1843. Tästä kehitysmaiden tulisi ottaa opikseen.

Liam Brunt kirjoittaa, että kun Englanti vahvisti yksityisten maanomistusoikeutta vuonna 1843 Etelä-Afrikassa, talouskasvu nelinkertaistui. Vahvat todisteet osoittavat tämän syyksi sen, että samaan aikaan kiinteät investoinnit lisääntyivät huomattavasti, mm. kuivien viljelymaiden kastelujärjestelmiin.

Ilman kunnon omaisuudensuojaa harvoja investointeja uskalletaan tehdä, koska maan saattaisi menettää ennen kuin investointi on maksanut itsensä takaisin.

Investoinnit (kulutuksen sijaan) ovatkin tärkeimpiä talouskasvua selittäviä tekijöitä. Tietenkään mikä tahansa investointi ei ole tuottavaa, mutta kapitalismissa investoinnit suuntautuvat sinne, missä pääoma tuottaa eniten uutta vaurautta.

Sen sijaan säädösoikeus (civil law, koodattu laki) vaihtaminen tapaoikeuteen (common law) vuonna 1827 ei vaikuttanut talouskasvuun, ei myöskään hallituksen yritys stimuloida taloutta vuonna 1814. Etelä-Afrikan siirtyminen Hollannilta Britannialle vuonna 1795 aiheutti kertaluonteisen
hyppäyksen.

Jotkin instituutiot (mm. omaisuudensuoja) ovat paljon tärkeämpiä kuin toiset. Tämä kannattaa muistaa pohdittaessa, millaisia uudistuksia kehitysmaat tarvitsevat eniten.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s