Aivovuoto hyödyttää maailmaa

YK:n tutkimus osoitti aivovuodon luovan kehitysmaille rahalähetyksiä, liikesuhteita, osaavia ja varakkaita paluumuuttajia ym. sekä kohdemaille työvoimapulan helpotusta ja talouskasvua.

Wider-instituutin tutkimus The International Mobility of Talent totesi, että sekä lähtö- että kohdemaat hyötyvät. Taiwanin teknoteollisuus on pitkälti Piilaaksoon muuttaneiden kiinalaisten ansiota, vastaava on tapahtunut Shanghaissa, Israelissa ja Bangaloressa.

Aivovuoto myös tuottaa rahalähetyksiä kotimaihin. Rahalähetykset ovat 2 – 3 kertaa niin paljon kuin kehitysapu ja menevät suoraan kohteisiin eikä korruptioon. Summat voivat olla yhteensä paljon enemmän kuin se, millä ko. insinööri tai lääkäri on koulutettu, eli kehitysmaa nettohyötyykin sen lisäksi, että kohdemaa hyötyy. Toisinaan koulutuskin tapahtuu länsimaissa.

Center for Global Development -laitoksen Michael Clemens osoitti, että lääkäreitä ja hoitajia länsimaihin eniten menettäneissä Afrikan maissa ei suinkaan ole huonompaa terveystilannetta tai pienempää työntekijämäärää sairaaloissa, päinvastoin. Esimerkiksi Nigeristä lääkärivuoto ja terveystilanne ovat heikkoja, Ghanassa vahvoja. Ei myöskään ole oikein pakottaa ihmistä asumaan vastentahtoisesti maassa, jossa hän on syntynyt.

(Lähteenä mm. HeSa 8.4.08, s. B5)

Yksi kommentti artikkeliin ”Aivovuoto hyödyttää maailmaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s