Liberaalit varoittivat finanssikriisistä

”Asuntokuplan puhkeamisesta globaali lama?” otsikoi Vapaasana.net vuonna 2005. Kun Bill Clinton päätti vuonna 1993 pakottaa pankit asuntolainaamaan köyhille (mitä Bush myöhemmin voimisti), Johan Norbergin Nyliberalen-lehti varoitti luottokelpoisuusongelmien tuhoista. Liberaali Smedjan-lehti varoitti vuonna 1999 USA:n keskuspankin matalan koron tuottavan kuplia ja sitten velanmaksukyvyttömyyttä, konkursseja ja pankkikriisejä. Vuonna 2003 liberaali presidenttiehdokas Ron Paul varoitti Fannie Maen ja Freddie Macin ostavan subprime-lainoja, koska valtio takasi mahdollisten tappioiden koituvan veronmaksajille eikä niille. Näin valtio tuotti riskiä ”tuskallisesta asuntomarkkinaromahduksesta”, Paul sanoi.

Nyliberalen ja Smedjan ovat Norbergin esimerkkejä hänen itse päätoimittamistaan lehdistä (kenties vuoden 1993 artikkelikin oli hänen omansa).

Perinteisetkin lehdet varoittivat. Vasemmistolainen New York Times pelkäsi vuonna 1999, että valtion tukeman Fannie Maen innokkuus subprime-markkinoilla vaatii laskusuhdanteen tullen valtiollisia pelastustoimia. Wall Street Journal vaati vuonna 2002 valtiota lopettamaan puolivaltiollisten luottolaitosten Fannie Mae ja Freddie Mac tavan ”yksityistää voitot ja sosialisoida tappiot”.

Oli selvää, että järjestelmä tuottaa ei-markkinaehtoisia investointeja. Matalat korot ja vahvat kannustimet saattavat vaikuttaa osaan toimijoista enemmän kuin varoitukset.

Vapaasana.net varoitti asuntokuplan tuottamasta globaalista lamasta

”Asuntokuplan puhkeamisesta globaali lama?” otsikoi Vapaasana.netin toimitus artikkelinsa 10.8.2005. Artikkeli oli osittain referaatti vasemmistoliberaalin The Economist -lehden pitkälti samansisältöisestä artikkelista, jossa laman arveltiin alkavan USA:sta. Kaksi vuotta myöhemmin kupla alkoi puhjeta ja syksyllä 2008 alkoi varsinainen pörssiromahdus ja vakava globaali taantuma.

Asuntojen P/E-luku eli hinnan suhde vuokriin oli noussut historiallisen korkeaksi matalien korkojen vuoksi. Suuret reaaliset asuntohintojen laskut ovat melkein aina johtaneet taantumiin.

Lisätietoja:
Johan Norberg: ”Ingen lyssnade på varningarna” (Dagens Industri 7.10.2008)
Finanssikriisi 2008 (Liberalismi.net, finanssikriisin syyt)

Yksi kommentti artikkeliin ”Liberaalit varoittivat finanssikriisistä

  1. Hissun kissun ja välillä rytisten sosialismiin; se on sitä sosiali”demokratiaa”, jota sossut itse, nuo vastuunväistelyn mestarit, kutsuvat ”uusliberalismiksi”.

    Vieläköhän jollain liberaalilla on epäselvää, että mikä porukka on vapauden/ihmisyyden suurin vihollinen?

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s