Maailman paras maa?

Newsweek rankkasi Suomen maailman parhaaksi maaksi. Suomalaiset ovat tyypillisesti innoissaan, kun heidät on huomattu ulkomailla. Mikäs sen parempi syy ruveta elvistelemäään kuin tulla valituksi maailman parhaaksi maaksi, jos nyt unohdetaan, että Newsweek ei ole neutraali uutislehti, vaan heidän ”parhaat maat” -listansa näyttää juuri siltä kuin sen voi odottaa näyttävän:

The effort took several months, during which we received copious aid from an advisory board that included Nobel laureate and Columbia University professor Joseph E. Stiglitz; McKinsey & Co. Social Sector Office director Byron Auguste; McKinsey Global Institute director James Manyika; Jody Heymann, the founding director of McGill University’s Institute for Health and Social Policy and a professor at the university; and Geng Xiao, director of Columbia’s Global Center for East Asia.

Listan kokoamisesta vastasivat siis lähinnä äärivasemmistolaiset ja pari oletettavasti keskustalaista. Ranking heijasteleekin heidän aatemaailmaansa, jossa painotetaan sellaisia tekijöitä kuin gini-kerroin ja sukupuolten välinen tasa-arvo, jota mitataan pseudoindikaattoreilla kuten miesten ja naisten välinen palkkaero ja osallistuminen politiikkaan. Tällainen lista on tasan yhtä uskottava kuin jos Pravda rankkaisi Neuvostoliiton yhteiskunnallisen kehityksen huipentumaksi.

Sinänsä lista näyttää liberaaleille miellyttävältä: kaikki kärkimaat ovat suhteellisen liberaaleja markkinatalousmaita.

Lähteet:
http://www.newsweek.com/2010/08/16/best-countries-in-the-world.html

2 kommenttia artikkeliin ”Maailman paras maa?

  1. Onkohan poliittisessa osiossa otettu huomioon ammattiliittojen (SAK:n) veto-oikeus suhteessa eduskuntaan/poliittisiin päätöksiin?

    Tykkää

  2. Kaikki tollaiset listat ovat täysin arvopohjaisia. Ei voi mitenkään objektiivisesti laskea kertoimia ei edes turvalisuudelle, mistään koulutuksesta tms. puhumattakaan.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s