Kyllä, paikat saa edelleen vallata

Kuten avainsanojen valinnastani näkyy jo, aihe koskee hiukka kaikkea. Niin koskee Yhdysvalloista lähtenyt Occupy-liikekin.

Klassisen liberaalin on omituisen helppo olla niin puolesta kuin vastaankin Occupy-liikettä. Jos nyt vaikka ensin sanottaisiin niitä plus-juttuja…

Occupy-liike on täysin oikeassa siinä että se kritisoi keskeisesti korporatismia. Edes kovan markkinaliberaalin näkökulmasta tuo ei kuulu vapaaseen markkinatalouteen. Päin vastoin, se että valtio ja yksityissektori ovat menneet punkkaan keskenään, ja sitten päättäneet panna siskoa veljen taholta, ei toimi. Tuo on vapaita markkinoita kannattavankin näkökulmasta väärin, että poliitikko ja taloudellinen toimija tuottavat moisia sekasikiöitä.

Päin vastoin heidän tulisi pysyä käden päässä toisistaan aina, niin ettei mitään tukiaisia, tai yrityksiä erityisesti puolustavia paramilitaarisia poliisijoukkoja, tai muuta vastaavaa outoa koskaan syntyisi.

Suomessa ihan tuota ei ole vielä päässyt tapahtumaan. Jenkeissä se taas näyttäisi olevan jo arkipäivää, eritoten 911:en jälkeen. Tällä hetkellä julkisuuteen vuotaa koko ajan useampia, ikäviä videoita siitä kuinka Occupy-mielenosoittajia sorretaan. Viimeisimmässä näkemässäni maassa istuvat yliopistomielenosoittajat saavat silmilleen isosta kanisterista toistuvasti pippurikaasua, sitä jakavan poliisin näyttäessä suorastaan itsetyytyväiseltä, koko noin minuutin ajan.

Meillä tämä kehitys ei ole mennyt Suomessa vielä niin pitkälle. Vaikka se riski kyllä jo onkin: onhan meilläkin paramilitaarinen Karhu-ryhmä, vaikkapa. Ei ole välttämättä niin kaukana, että se lakkaa olemasta vain tämä yksi eliittiryhmä, jota käytetään vain pahimmassa tilanteessa, ja sen sijaan tuo toimintatapa laajenee yleiseen käyttöön poliisitoimessa. Johan meillä kuitenkin on jo ainakin kerran motitettu ”anarkisteja” suorastaan Stadin keskustassa, nykytaiteenmuseomme edessä, eikä ole varmaa etteikö tuossa olisi tapahtunut ihmis- tai poliittisten oikeuksien loukkauksia. Eikä tuota sitten tehnyt aikanaan Karhu-ryhmä, vaan ihan vain poliisin jokin ”mellakanhallintaan” erikoistunut yksikkö.

Itse tietenkin pidän vanhaan liberaaliin aatteeseen pohjautuen Occupy-juttuja talouspoliittisesti väärinperusteltuina, ja sellaisina että ne pitäisi voida selvittää puhtaasti väittelyllä, okkupaation asemesta. Mutta samalla, sen aivan saman aatteen nojalla olen sitä mieltä, että mielenosoitusoikeus myös on, ja sen pitää olla. Ihan vähintään.

Jos sitten katsotaan mitä poliisi teki jenkeissä kun Occupy-movement levisi kampukselle, se ei tehnyt kuin rauhallinen, hyvä, suomalainen poliisi. Se suihkutti suoraan semmosen määrän pippurikaasua, tavallista isommasta kanisterista, suoraan ja indiskriminatiivisesti jengin päälle/naamalle, että hyvä kun ei tukka lähde päästä. Jopa chilifriikkinä ja kapsaisiiniin tottuneena, noi annokset panis helposti puoleksi vuorokaudeksi haukkomaan henkeä. Vaikka ton mielenosoituksen laatu oli rauhallinen istuminen rivissä — ehkä hieman kulkua estäen — muttei mitään muuta.

Tuo sama juttu helposti on leviämässä Suomeenkin, ajan kanssa. Aina sen 5-10a myöhemmin. Itse toivoisin, että noin ei tapahtuisi, ja olen hieman sitä mieltä, että tuossa vaiheessa kun tulee syyttä suotta kaasua naamalle, ei enää pitäisi istua. Tuossa tilanteessa vähintäänkin jenkkien perustuslaki sanoo, että se kanisteri pitäisi ottaa poliisin kädestä, ja syöttää sen koko sisältö sille. Vaikka vain siksi että nenän kautta syötettynä desilitra kovaa pippurikaasua pysäyttää sydämesi ja/tai hengityksesi, ihan jo siihen yli 30h kestävään intensiiviseen kipuun, johon ei ole hoitokeinoa.

Itse olen tosiaan hyvin tyytyväinen suomalaisen lainvalvonnan ymmärrykseen asioiden kulusta. Siihen, että täällä ei kaasuteta jengiä noin vain, jotka vain istuvat. Edes aikanaan jossain koijärvijutuissa ei tehty mitään tuollaista, vaikka ehkä vähän epätoivoa tulikin kun se passiivinen vastarinta oli niin organisoitua ja tehokasta. Silloin minusta olisi kiva että tuo sama lähestymistapa jatkuisi. Nimittäin:

Kukaan, koskaan, ei altista itseään niille peruskeinoille joita käytämme. Vapausrangaistuksille tai sakoille. Edes lyhyesti. Ei, jollei siihen ole jotain syytä, eikä taatusti tarkoituksella, kansalaistottelemattomuutena. Meillä alkaa vähitellen olla se järkevä tasapaino, että toi harvoin käy, koska asiat ovat melko hyvin. Ja toisaalta, jos käy, poliisivoimat eivät suorastaan ammu siitä hyvästä, vaan varovasti ottavat talteen, ja sitten puhutaan siitä miksi joku oikeasti altisti itsensä tuollekaan edes. Kun muuten olisi voinut mennä niinkin hyvin.

Näin sen pitäisi mennä. Ja näin kait jenkkilän Perustajatkin sen kuvittelevat. Pliis, eihän mennä siihen suuntaan kuin jenkkilässä sitten, että erimieliset hiljennetään jollain paramilitaarikumiluodilla tai anti-taleban-aseella, kun meillä se tasapaino on jo ihan kunnossa? Pidetäänhän se Karhu-ryhmä pienenä, harvinaisena, ja vain niitä ikävimpiä tilanteita varten — vaikka sinänsä semmoinenkin ehkä pitää olla olemassa pahimmissa tilanteissa, tankkeja ja kaasuja myöten. Ehkä jopa kovemmin keinoin kuin nyt.

Mutta vain hyvin harvoin ja hyvästä syystä, pliis? Tää on kuitenkin Suomi, eikä USA. Jos he eivät enää kykene ylläpitämään oikeusvaltiota, joskos me edes yritettäis näyttää siinä hieman esimerkkiä…

Yksi kommentti artikkeliin ”Kyllä, paikat saa edelleen vallata

  1. Jos kulkuväylä tukitaan tarkoituksellisesti pahat mielessä niin eihän se silloin ole mitään ”vain istuskelua” vaan haitantekoa. Kaasua vaan sellasille rikollisille.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s