Taolaisuus – ensimmäinen liberalismi

Taolaisuutta pidetään varhaisimpana tunnettuna liberalismina, suorastaan libertarismina siinä missä konfutselaisuus assosioidaan konservatismiin. Paras tapa hallit on olla hallitsematta, ”mitä enemmän kieltoja, sitä köyhemmiksi ihmiset tulevat”, taolaisuuden myyttinen perustaja Laotse kirjoitti taolaisuuden päähaaraa edustavassa Daodejingissä. Myös taolaisuuden toiseksi tärkein teos Zhuangzi vastusti auktoriteetteja ja vallankäyttöä ja kannatti moniarvoisuutta: jokaisen on saatava vapaasti seurata omaa tietään (tao).

Totalitarismia vastaan

Konfutselaiset ja mohistit riitelivät siitä, mitä tietä (tao) kaikkien piti seurata (keskusjohtoisuus), mutta Zhuangzin mukaan ihmiset saavat toimia eri tavoin, ei saa sortaa yhtäkään tietä, joka toimii jostain näkökulmasta. Taolaisuus, konfutselaisuus ja buddhalaisuus ovat Kiinan kolme suurta filosofiaa nyt kun neljäs, mohismi (motselaisuus), on kuihtunut pois.

Taolainen wu wei (wu-wci) -oppi on olennaisesti ”jätä rauhaan”.[5] Politiikassa tämä teki taolaisista ensimmäisiä liberaalin laissez-faire-politiikan kannattajia.[5] Laozin mukaan paras tapa hallita on olla hallitsematta.[5] Tästä muistetaan hänen sanansa: ”Hallitse suurta maata kuin paistaisit pientä kalaa”[5] ja ”Mitä enemmän kieltoja, sitä köyhemmiksi ihmiset tulevat” (Daodejing).[4]

Monet muutkin Kiinan klassiset ajattelijat kuin Laozi yhdistivät hyvään valtiovallan rajoitettuuden ja vaurastumisen.[4]

Taolaisuuden mukaista Laozia pidetään epähistoriallisena, mutta jokin osa hänen väitetyistä teoistaan voi kertoa todellisesta henkilöstä (väitetysti hovin arkistonhoitoja 500-luvulla eaa.).[6] Zhuangzia (300-luvulla) pidetään todennäköisesti historiallisena henkilönä, joskaan hänestä ei tiedetä juuri muuta kuin kirjoitukset.[6] Zhuangzi-kirjan alkuosa lienee yhden henkilön, loppu seuraajien pitkän ajan kuluessa kirjoittamaa. Myös Daodejing syntyi vähitellen.

Taolaisuuden yhdistävät liberalismiin mm. Stanford Encyclopedia of Philosophy, vasemmistoliberaali Liberal International ja anarkokapitalistinen Murray Rothbard.

Luonnonmystiikka

Zhuangzi myös ylistää ”mystistä” uppoutumista toimintaan, esimerkiksi työnsä tai ”tiensä” täydelliseen suorittamiseen (vrt. flow-tila), oli kyse sitten luutunsoittajan, teurastajan tai loogikon työstä.[6] Uppoutuminen tuottaa luonnollisen yhteyden omaan taohon.[6] Tämä piirre yhdistää taolaisuutta ja siitä vaikutteita saanutta buddhalaisen filosofian haaraa, zeniä.[6]

Lisätietoja viiteluetteloineen:
Taolaisuus (taoismi) (Liberalismi.net)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s