Elämme suurituloisten siivellä

Saadessaan miljoonan netto-osinkoja yrittäjä on usein maksanut veroja 20 miljoonaa, työntekijöille ja alihankkijoille yli 10 miljoonaa ja tuottanut 30 miljoonaa kuluttajan ylijäämää. Hyväpalkkaisin 11 % maksoi 45 % suorista veroista, matalapalkkaisin puolisko eli näiden rahoilla. Silti Hesari valittaa sivun verran, että pääomatulonsaaja ei maksa kunnalle veroja. Hän maksaa kiinteistöveroa, yleensä paljon. Vaikkei maksaisi, hän on silti maksanut veroja monta kertaa enemmän kuin käyttänyt julkisia palveluita, ja me muut elämme hänen siivellään. Artikkeli oli halpaa klikkausjournalismia.

Monen taloustieteilijän mielestä kiinteistöveroa pitäisi nostaa ja ansio- ja pääomatuloveroja laskea. Tämä ratkaisisi tuonkin murheen.

On silti lapsellista syyttää yrittäjää siitä, jos verottaja tilittää tältä varastamansa miljoonat pelkästään valtiolle eikä osittain kunnalle. Ellei näin olisi, muilta suomalaisilta perittäisiin sama summa ylimääräisinä veroina. Siksi meidän on syytä olla kiitollisia tälle yrittäjälle, jonka siivellä elämme.

Keiden siivellä elämme?

Yli 100 000 euroa vuodessa ansiotuloja tienaavat alle 35 000 suomalaista (0,66 % väestöstä) maksavat noin 20 % ansiotuloveroista (2009).

Yli 50 000 euroa ansainneet eli hyväpalkkaisin 11 % maksoi melkein 45 % suorista veroista vuonna 2013. Alle 20 000 euroa ansainneet kaksi miljoonaa pienituloisinta, maksoivat vain 7,5 % suorista veroista – yleensä paljon vähemmän kuin kuluttavat verovaroja. Nettona he eivät maksa mitään, sitäkin vähemmän. Keskituloiset 45 % (20 – 50 000 euroa/vuosi) maksavat 48 % eli omat menonsa.

Mitä jos rahoja siirrettäisiin vain suurituloisilta pienituloisille? Etenkin keskituloisille olisi perustili?

Supercellin perustajat Mikko Kodisoja ja Ilkka Paananen maksoivat kumpikin yli 54 miljoonaa euroa veroja pelkästään vuonna 2014. He olivat vuoden suurimmat tulonsaajat. Paanasen koulutus on maksanut arviolta 150 000 euroa. Björn Wahlroos maksoi 56 miljoonan euron verot 1999-2013.

Yksityiseltä sektorilta Paananen olisi saanut paremman koulutuksen halvemmalla. Hän on myös maksanut veroja muulloinkin.

Vaikka veroja ei olisi, yrittäjät olisivat hyväntekijöitä

Edistyspuolueen puheenjohtaja Jouni Flemmingin mukaan ”Stevejobsien työ siis tuottaa työntekijöiden, alihankkijoiden ja sijoittajien nettopalkkojen ja korvauksien lisäksi suuret verotulot, päälle stevejobseille voitot ja ostajille paljon ”ostajan ylijäämää” eli hintaa suurempaa hyötyä. Tällainen kapitalistinen rikastuminen siis kasvattaa kakkua ja on palvelus ihmiskunnalle.”

Taloustieteilijöiden peukalosääntö on, että pelkästään ostajan eli kuluttajan ylijäämä on 100 % hinnan päälle. Päälle tulevat nuo muut hyödyt ja verot. Yrittäjän voitto on yleensä häviävän pientä niiden rinnalla.

Miksi joku saa pääomatuloja?

Siksi, että hänellä on pääomaa, eli hän ei ole tuhlannut kaikkia tulojaan, ja hän on sijoittanut sen tuottavasti eli jonnekin, jossa se tuottaa lisää varallisuutta maailmaan. Hän saa vain osan tämän investoinnin tuotosta, yleensä paljon suurempi osa tuotannon arvosta menee meille muille.

Vasemmisto: perinnöt ovat vieläkin eettisempiä kuin työllä ansaitut rahat

Vasemmiston mielestä on eettisempää tehdä työtä lähimmäisen hyväksi kuin itsensä, siis antaa omaisuuttaan perintönä tai muuna lahjana, esimerkiksi rakkaimmille. Perinnöt ovat sikäli eettisempiä kuin työllä ansaitut tulot, jotka nekin ovat yleensä hyvin eettisiä.

Useimmat rikkaat ovat kuitenkin luoneet itse omaisuutensa, ainakin pääosin, myös huippurikkaat.

Lisätietoja lähdeluetteloineen

 • Ylijäämä (L.net)
 • Rikkaat maksavat verot (L.net)
 • Perintövero (L.net)
 • Vastaa

  Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

  WordPress.com-logo

  Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Twitter-kuva

  Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Facebook-kuva

  Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Muodostetaan yhteyttä palveluun %s