Työhaluttomuus on kasvanut somen ja pelien vuoksi

USAssakin entistä harvempi nuori opiskelee tai työskentelee, koska somea ja videopelejä saa lähes ilmaiseksikin. 80-luvulla työttömällä ei ollut mitään tekemistä, professori Erik Hurst toteaa. Tämä ei ole nuoren etu, koska perheen tultua hänellä ei ole osaamista ja työhistoriaa, jolla elättää sitä. Siksi on vaadittu nuorten pakottamista töihin. Se ei ole hyväksyttävää, mutta valtio ei saisi sosiaaliturvalla kilpailla työnantajia vastaan ja samalla sakottaa työllistyjiä 80 prosentin verolla, kuten Suomessa.

Professori Hurst on myös American Economic Review’n johtokunnassa ja NBERin tutkija. Haastattelu oli FEDin Richmondin lehdessä.

Suomessa ongelma on vielä pahempi. Paitsi että sosiaaliturva poistaa tarpeen työskennellä, se mahdollistaa jopa suhteellisen kalliin yksin asumisen siinä missä Yhdysvalloissa asutaan yleensä vanhempien luona, serkun kellarissa tai kimppakämpässä. Lisäksi työn vastaanottavaa sakotetaan kovemmalla veroasteella kuin Yhdysvalloissa. Sivukulut ja sosiaaliturvan pieneneminen mukaan laskien marginaalivero on helposti 70–110 %.

”Työnantaja haluaa siirtää palkat valtion maksettaviksi!”

Kun nyt EK on ehdottanut, että päivähoitomaksuja, verotusta tai sosiaaliturvan alenemaa palkan myötä vähän kevennettäisiin, vasemmisto protestoi, että valtiota vaaditaan elättämään työntekijöitä, vaikka ”se on työnantajan tehtävä!”

Ei valtio silloin elättäisi työntekijöitä työnantajan puolesta, vaan työnantajat valtion puolesta: kun joku antaa työttömälle töitä, valtion kuorma kevenee. Jos taas valtio luopuisi sosiaaliturvasta kokonaan, työvoiman tarjonta paranisi huomattavasti, joten valtion rooli on selvästikin lisälaskun tekemistä työnantajille, sekä palkkavaatimuksia pönkittämällä että veroja kasvattamalla, ei suinkaan maksamista työnantajien puolesta.

Loogisesti asia on päivänselvä: sosiaaliturva lisää eikä suinkaan kevennä työnantajan laskua. Vasemmistolla ei silti ole vaikeuksia kääntää mustaa valkoiseksi.

Sama vasemmisto vieläpä kannattaa perustuloa, jonka tarkoitus on juurikin samalla tavalla mahdollistaa työttömille kannattava työnteko, aivan samanlaisin ”haitoin” ja seurauksin kuin mainitussa EK:n ehdotuksessa. Ihmiset ovat taitavia pettämään itseään ja toisia, kun ehdottaja on väärä taho.

Professori Marko Terviö: ”videopelien kehitys on laskenut varsinkin nuorten miesten työn tarjontaan” (Akateeminen talousblogi 25.7.2017) (linkki lisätty 3.1.2018)

Aiheesta lisää: Kannustimet (Liberalismi.net)

Yksi kommentti artikkeliin ”Työhaluttomuus on kasvanut somen ja pelien vuoksi

  1. Samasta kirjoittaa professori Marko Terviö: ”Aguiar ym löytävät merkkejä siitä, että videopelien kehitys on laskenut varsinkin nuorten miesten työn tarjontaa (linkki juttuun). Työstä saa palkan lisäksi sisältöä elämään, mutta monille vaihtoehto on tehdä töitä organisaation alimmalla tasolla tai rulettaa kunkkuna virtuaalimaailmassa. Pelissä jokainen voi olla oman kukkulansa kuningas, sopivan vaikeiden ja omiin kykyihin juuri taipuvien haasteiden voittaja. Radio, televisio, ja konsolipelit muuttivat lähinnä vapaa-ajan käytön jakautumista (mm nukkumisen kustannuksella), mutta ehkä 3D virtuaalitodellisuus voi tuoda isomman muutoksen. Pelifirmojen kyky optimoida sisältö miljoonien käyttäjien yksityiskohtaisiin valintoihin perustuvan datan perusteella on “game-changer”, mitä koukuttavuuden kehittämiseen tulee.” http://blog.hse-econ.fi/?p=8023

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s