Steve Jobsin oikeudenmukainen palkka olisi ollut miljardeja

Jobs teki Applen tyhjästä maailman arvokkaimmaksi yritykseksi, 800 miljardiin euroon. Hänen ansiostaan maailma sai älypuhelimen, hiiri-ikkuna-käyttöliittymän, podsoittimet, laserkirjoittimet ja paljon muuta aiemmin ja ne kehittyivät nopeammin kuin ilman häntä. Windows, Samsung ja muut olisivat paljon surkeampia kilpailun puutteessa. Olemme hänelle velkaa biljoonia euroja. Moni muukin ansaitsee miljoonapalkan.

Osmo Soininvaara kirjoitti blogissaan, että Nokian olisi ehkä kannattanut palkata Steve Jobs miljardin euron palkalla vuonna 2006. Kymmenenkin miljardia olisi ollut riistopalkka, eikä Jobs olisi sillä hommaan suostunut.

Blogin kommentoija: “Sillä potentiaaliselle Steve Jobsille maksettavalla miljardin euron liksalla olisi palkannut aika monta osaajaa hoitamaan vähemmän mediaseksikästä osaa toiminnasta.

Toinen: ”Niin palkattiinkin, paljon enemmänkin: Nokian tutkimusbudjetti oli viitisen miljardia vuodessa, Applen alle 2 miljardia. Olisi siis pitänyt maksaa Jobsille yli 3 miljardia euroa vuodessa ja tehdä näin ennennäkemättömän suunnattomat voitot Nokian osakkeenomistajille ja Suomen kansantuotteelle ja vauraudelle. Jobsin moneen kertaan tapahtunutta menestystä pidetään pitkälti Jobsin ansiona, satojen miljardien dollarien verran.

Yksin Jobsin oman työn arvo oli satoja miljardeja euroja Applelle ja biljoonia ihmiskunnalle. Apple tuottaa vuodessa 200 miljardia ja nyrkkisääntönä kuluttajan ylijäämä on yhtä paljon lisää. Kuluttaja siis hyötyy tuotteesta keskimäärin kaksi kertaa hinnan verran. Minä maksaisin älypuhelimesta vaikka kymmenkertaisen hinnan, jos halvemmalla ei saisi. En edes käytä Applen tuotteita mutta olen silti Jobsille suunnattomasti velkaa.

Sijoittajat potkivat Applen perustaneen ja menestysyritykseksi nostaneen ”liian itsepäisen” Jobsin pois firmasta vuonna 1985. He olivat väärässä ja yritys ajautui konkurssin partaalle. Jobs palasi vuonna 1997 ja tuotti maailmaa mullistaneita tuotteita toisensa jälkeen. Jos menestys riippuu vain insinööreistä, miksi Nokia tuhosi omistajien miljardeja kymmenittäin ja Jobs tuotti sadoittain?

Ilman Jobsia Applestä tuskin olisi tullut juuri mitään. Kuka muistaa, miten huonoja älypuhelimet olivat ennen iPhonea? Musiikkisoittimet ennen iPodia? Tietokoneet ennen Apple MacIntoshia? Lasertulostimet ennen LaserWriteria? Tietokoneanimaatiot ennen Pixaria ja Toy Storya? Meidän nörttien mielestä ihan toimivia mutta käytännössä niiden anti ihmiskunnalle oli heikko. Kaikki nämä ja monet muut alat selaimia ja nettiä myöten ovat Steve Jobsin ansiosta vuosia edellä siitä, mitä ne olisivat ilman häntä.

Riistopalkattu Jobs kuoli vaivaisen 7 miljardin dollarin kanssa. Nekin miljardit tulivat enimmäkseen Jobsin 1986 perustamasta Pixarista. Apple perustettiin lähinnä 1 500 dollarilla, jotka Jobs sai myymällä Volkswageninsa, mutta valitettavasti hän myi osakkeet saatuaan potkut. Ei silti, jo 25-vuotiaana hän oli neljännesmiljardööri.

Lähes kuka tahansa on kai 10-100 kertaa ylipalkattu Jobsiin verrattuna, poliittisesti virkanimitetyt usein enemmänkin ja virhepalkkauksia tapahtuu muuallakin. Toisaalta Jobsia ei pakotettu töihin aseella uhaten, joten palkkaa voi pitää oikeudenmukaisena, mutta silloin sitä on jokaisen palkka, orjia lukuun ottamatta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s