Vegaaniruoka tuotetaan eläimiä hyväksikäyttämällä: ilman lantaa se olisi kalliimpaa ja vaatisi enemmän peltoja, USA:n päästöt vähenisivät vain 2,6 % täysveganismilla

Vegaaniruoka kasvaa eläinten lannalla, joten ilman eläintuotantoa se olisi kalliimpaa ja tulisi enemmän keinolannoitetuotannon päästöjä. Osa eläintuotantopelloista tuottaa yhtaikaa kasvisruokaa ja rehuja. Nämä huomioon ottaen täysveganismi leikkaisi USA:n ilmastopäästöjä vain 2,6 % eli 28 % ruoantuotannosta, PNAS-lehdessä julkaistu tutkimus kertoo. Tiede-lehti kutsuu myytiksi väitettä, että veganismi romauttaisi ilmastopäästöjen määrää. ”Suhteessa suurin hyöty saataisiin, kun etenkin eläinten suurkuluttajat vähentäisivät eläinravinnon osuutta ruokavaliossaan ja kasvienkin tehottomasta luomutuotannosta luovuttaisiin”, kerroimme aiemmin. Eläinkulutuksen vähentäminen auttaisi, mutta pääponnistelut pitää suunnata muualle.

Päästömaksun laajentaminen kaikkiin päästöihin olisi tehokkain ratkaisu, niin aktivistitkin voisivat syödä ja kuluttaa päästöjä miettimättä.

Somessa intoillaan Apu-lehden väitteestä, että useimmat pellot ovat eläintuotannossa. Ei veganismilla päästäisi eroon kuin osasta. Myös biotekniikalla ja luomusta luopumisella pääsisi eroon osasta. Osa ”eläintuotannon” pelloista on samalla kasvituotannossa ja loputkin ovat välillisesti lannantuotannossa kasveille.

Olennaista ei ole, mikä osa pelloista tai päästöistä voidaan jotenkin liittää eläintuotantoon, vaan mitä tapahtuisi, jos eläintuotannosta luovuttaisiin. PNAS-tiedelehden tutkimus kertoo juuri siitä, Apu-lehden ei.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s