Sandinistien vasemmistolainen hirmuvalta Nicaraguassa: mielenosoittajia tapetaan ja pahoinpidellään, valtion omaisuus ryövätään, tuhotaan oikeuslaitos, väärennetään vaalit ja raiskaillaan

Diktaattori Somoza kukistettiin 1979, mutta pian oikeistolaiset erosivat vallankumoushallituksesta, joka jäi Daniel Ortegan äärivasemmistolaisten sandinistien käsiin. Nyt Ortega usuttaa poliiseja ja aseistettuja kannattajiaan tappamaan, vangitsemaan ja pahoinpitelemään suurmielenosoitusten osanottajia. Väkeä on paennut ulkomaille taloudellista kurjuutta. Daniel Ortegan sandinistihallinto oli ulkomaantoimittaja Heikki Aittokosken mukaan aiemmin kevythirmuvaltiutta, sittemmin täyttä hirmuvaltiutta. Amnestyn mukaan poliisi ampuu mielenosoittajia tappaakseen, ja niitä uutisoinut toimittajakin kuoli päälaukauksesta.

Sandinistit pettivät oikeistolaiset vallankumoustoverinsa

Lyhyen sisällissodan jälkeen oppositio sai vallan diktaattori Anastasio Somozalta 1979, mutta pian oikeistolaiset vastarintataistelijat ja muut erosivat hallitsevasta juntasta, koska se oli liiaksi vasemmistolaisten sandinistien (FSLN-puolue) määräysvallassa. Sandinistit sosialisoivat pankit ja muita yrityksiä.

Samanlainen ilmiö tapahtui Fidel Castron, kommunistien, liberaalien ja kumppanien Kuuban vallankumouksessa 1959 ja monesti aiemminkin.

Valtaan tuli sandinistien Daniel Ortega. Siitä asemasta hän voitti valtion rahoilla ja tiedotusvälineillä 1984 presidentinvaalit, joita osa oppositiosta boikotoi.

Vuoden 1984 presidentinvaaleissa Daniel Ortegan johtoasema virallistettiin. Vaalitarkkailija Tarja Halonen ei löytänyt Ortegasta, sandinistijuntasta tai vaaleista mitään huomautettavaa, vaikka sandinistit estivät muiden kampanjointia. Kirjailija Mario Vargas Llosa kirjoitti, että hallituksen hintasääntely oli tehnyt ”Nicaraguasta keinottelun, hamstrauksen ja salakuljetuksen hullunmyllyn” ja musta pörssi tuotti rahaa heille ja heidän rikkaille liittolaisilleen. ”He ajattelevat – vaikka eivät sano sitä ääneen -, että todellisen oikeuden valtaan takaavat aseet, joilla valta otetaan, ja ettei valtaa ole syytä jakaa, kun se on kerran saatu.

Oikeiston osittainen valta 1990-2007 ja Ortegan vasemmistodiktatuuri

Yllättäen (oikeiston) Violeta Chamorro voitti vaalit helmikuussa 1990, koska kansa oli kyllästynyt talouskurimukseen. Ennen kuin Chamorron kausi alkoi huhtikuussa, sandinistit ryöstivät kaikkea huviloista autoihin ja huonekaluihin. Jopa tehtaiden koneita ryöstettiin mustille markkinoille. Vuosien 1990, 1996 ja 2001 vaalit Ortega hävisi.

Vuonna 2006 Ortega viimein voitti vaalit 38 prosentilla äänistä kieron vaalilain ansiosta. Siihen 38 prosenttiin hän ylsi liittoutumalla vihollisensa Arnoldo Alémanin kanssa. Vastineeksi Ortega järjesti Alémanille armahduksen kavallus- ja korruptiotuomiosta. Hänen asettamansa tuomarit, ”sätkynuket”, myös oikeuttivat hänet perustuslain vastaiseen jatkokauteen. Ajamallaan aborttikiellolla presidenttiehdokas Ortega sai katolisen kirkon tuen vuoden 2006 vaaleihin, vaikka oli ilmeisesti raiskannut tytärpuoltaan Zoilamérica Narváezia seksuaalisesti vuodesta 1979 alkaen, kuten tämä kertoi.

Marraskuussa 2008 Ortegan sandinistipuolue väärensi kunnallisvaalitulokset. Sandinisteja aiemmin kiivaasti tukenut erityisasiantuntija Marko Lehto sanoi Ortegan rakentavan diktatuuria. Ortega osti valtion varoilla tuotantolaitoksia perheelleen ja pakotti ministerit tekemään hankintoja niiltä korkeaan hintaan. Ihmisoikeusloukkaukset olivat lisääntyneet ja täydellinen aborttikielto saattoi naisia hengenvaaraan. Nicaraqualaiset pakenivat taloudellista kurjuutta naapurimaihin.

Vuoden 2011 vaaleissa Ortega turvautui taas vaalivilppiin, vaikka saattoi yhä ostaa ääniä Hugo Chávezin öljyrahoilla, jotka kohdistettiin ”oikein” äänestäneille alueille.

Putinin ja Chavezin liittolainen

Ortegaa tuki Venezuelan presidentti Hugo Chávez. Nicaragua on ainoa maa, joka Venäjän ohella tunnusti Etelä-Ossetian itsenäistymisjulistuksen vuonna 2008 ”Georgian sodan” jälkeen.

Lisätietoja ja lähdeviitteet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s