Mielenosoittajat vastustivat Saddamin kaatamista mutteivät Ukrainan demokratian

Helsingissäkin 15 000 mielenosoittajaa vastusti vuonna 2003 satojatuhansia kansalaisiaan tappaneen ja kiduttaneen Irakin Saddam Husseinin hallinnon kaatamista, vaikka 77 % irakilaisista piti USA:n hyökkäystä hyvänä vielä vuosia myöhemmin. Stalinistinen Rauhanpuolustajat ja kumppanit eivät tehneet mitään diktatorisen Venäjän ryhmittäessä joukkojaan Ukrainan liberaalidemokratian tuhoamiseksi. Kun tästä nousi somekohu, ne järjestivät 50 hengen mielenosoituksen. Kyse on USA-vastaisuudesta, ei rauhanaatteesta.

Hyökkäystä Irakiin vastusti mielen­osoituksessa 15 000 suomalaista, Ukrainan sodan vastustajia löytyi Tehtaan­kadulle noin 50 – Mistä ero johtuu?” kysyi Helsingin Sanomat. Tunnettu vasemmistoradikaali, professori Teivo Teivainen vastasi, että takana oli ”moraalipaheksunta Yhdysvaltojen sotapolitiikkaa kohtaan” ja nuo 6-10 miljoonan ihmisen mielenosoitukset ympäri maailmaa olivat osa ”globalisaatiota … vastustaneiden mielenosoitusten jatkumoa.

Suomenkin mielenosoitukset vaativat ”Suomen ulkopoliittiselta johdolta Yhdysvaltojen toimien tuomitsemista”, mutta Venäjän ”moraalipaheksunta ei ole samalla tavalla kuulunut Suomen ja Venäjän väliseen ulkopoliittiseen suhteeseen”, vaan ”Paasikiven ja Kekkosen ajoilta” peräisin olevaa (suomettunutta) linjaa on jatkettu.

77 % irakilaisista oli samaa mieltä väitteen ”Vaikka huomioidaan kaikki koituneet ikävyydet, oletko henkilökohtaisesti sitä mieltä, että USA:n ja Britannian hyökkäys Husseinin kukistamiseksi oli niiden arvoista” kanssa vielä vuosia hyökkäyksen jälkeen.

Stalinistinen Suomen Rauhanpuolustajat ry. tuki Tshekkoslovakian miehitystä vuonna 1968. Järjestön perustamiskäskyn kerrotaan tulleen Moskovasta, samalla kun Nato perustettiin (1949). Nykyään Rauhanpuolustajia johtaa Karl Marx -instituutin Markku Kangaspuro. Ainakin vuonna 2011 järjestön kotisivun yläreunana toimi rauhaan liittymätön Lenin-sitaatti ja alta löytyi Kuuba-keräystä ja taistolaishenkisyyttä. (lisää)

Rauhanpuolustajien äskeisessä mielenosoitusuutisessa oli lähinnä vain Rauhanpuolustajien hallituksen jäsenen Vappu Taipaleen puhe, jossa Venäjää ei mainittu vaan puhuttiin ”suurvaltojen välisestä vastakkainasettelusta”, ”kriisi on ratkaistava sopimalla”, ”Kaikkien konfliktin osapuolten … tulee”, ”asevarustelun sijaan tahdomme”.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s