Chung-in Moon puhui Pohjois-Korean ydinasekriisistä

Rauhanomainen keskustelu valtioiden välillä on ainoa tapa riisua Pohjois-Korea aseista, väitti Etelä-Korean turvallisuusneuvoston neuvonantaja Chung-in Moon huhtikuun 16. päivänä Brownin yliopistossa pitämässään puheessa.

Kolme tapaa

Moon esitti kolme tapaa, joilla Yhdysvallat voi kohdata tämänhetkisen kärjistyneen tilanteen. Ensinnäkin USA voisi antaa Pohjois-Korean pitää ydinaseensa. Tämä on Moonin mukaan tietysti tuomittava vaihtoehto, koska se johtaisi varustelukierteeseen Kaukoidässä.

Toisaalta Yhdysvallat voisi myös hyökätä Pohjois-Koreaa vastaan tuhotakseen maan arsenaalin. Moonin mukaan sotilaallinen ratkaisu olisi kuitenkin kallis ja vaikea. Etelä-Korean hallituksen asenne on ymmärrettävä, koska Söul on vain 60 kilometrin päässä rajasta eli hyvinkin Pohjois-Korean tykistön ulottuvilla. Yhdysvaltain hyökätessä Pohjois-Koreaan lopputuloksesta ei olisi kysymystäkään, mutta Etelä-Korea kärsisi pahoin sodan alkuvaiheessa. Maassa ei myöskään uskota, että Pohjois-Korea hyökkäisi, koska Yhdysvallat ei ikinä sallisi Etelä-Korean miehitystä. Niinpä Etelä-Korea ei halua ajaa Pohjois-Koreaa nurkkaan, jossa se voisi käyttäytyä arvaamattomasti ja etelänaapurinsa kannalta tuhoisasti. On siis ymmärrettävää, että pasifistinen ajattelu on Etelä-Koreassa suosittua.

Moonin mukaan nykyinen diplomatia onkin ainoa tehokas vaihtoehto. Hänen mukaansa Korean tulee olla ydinaseeton ja maassa tulee vallita rauha.

Suurempi kuva

Moon, joka on valtiotieteen Professori Yonsein yliopistossa Söulissa, kävi äskettäin Pohjois-Koreassa. Siellä hän puhui pohjoiskorealaisten kanssa Yhdysvaltain presidentti George W. Bushin aseidenriisuntasuunnitelmista ja muistutti Pohjois-Koreaa vastarinnan seuraamuksista.

Moonilla ei ollut selkeää kantaa Bushin hallituksen yrityksiin kontrolloida ydinasekriisiä. ”En usko, että Bushin hallitus on antanut periksi”, hän sanoi, ja kiitti presidentti Bushia paluusta diplomatiaan. Moon kuitenkin ilmaisi pettymyksensä Yhdysvaltain hallituksen kantaan maan entisen puolustusministeri William Perryn suosituksiin. Moonin mukaan Perryn raportti 1990-luvun puolivälistä sisältää oikeita vastauksia.

USA:n suhtautumisesta Pohjois-Koreaan Moon totesi: ”Pohjois-Koreaa ei voi kohdella rikollisvaltiona. Sitä täytyy kohdella neuvottelevana valtana.” Etelä-Korean asemassa onkin hyvä kohdella pohjoista varovasti — maa on avoimuuspolitiikallaan ajanut itsensä loukkuun, josta ei kykene pääsemään ulos. Moon esitti, että Pohjois-Korean kanssa tulisi käyttää sekä ”porkkanoita” että ”keppiä”, vuorotellen. Hänen mielestään ”on mahdollista muuttaa Pohjois-Korea mainitsematta suoranaisesti, että Pohjois-Koreaa ollaan muuttamassa”.

Moon suhtautuu optimistisesti rauhanomaisen aseistariisunnan mahdollisuuteen, mutta varoittaa samalla: ”Älkää koskaan, koskaan, mainitko sodan mahdollisuutta. Yhdysvaltain ongelma on, etta sota on aina liian helposti mahdollisuus.” Sota olisi Yhdysvalloille helpompi ratkaisu, koska se estäisi kriisin laajenemisen nopeasti eivätkä sen kustannukset Yhdysvalloille olisi yhtä katastrofaaliset kuin Etelä-Korealle. Jos Pohjois-Korean sallitaan jatkaa asekilpailuaan, siitä tulee pian uhka Japanille. Kiinan läheisyys tekee tilanteesta hyvin erilaisen Irakin vastaavaan nähden. Pohjois-Korean kriisi on huomattavasti helpompi hoitaa alueellisella diplomatialla, koska on Kiinan etujen mukaista pitää Etelä-Korea kurissa. Toisaalta, jos aseistariisunta ei ole mahdollista eikä Pohjois-Korean diktatuuri lähde muutoksen tielle, on ehkä tarpeen luoda Yhdysvaltain ja Kiinan tuella koalitio, joka lakkauttaa Pohjois-Korean terroriuhan Kaukoidässä.

Chung-in Moonin puhe oli Watson Instituutin sponsoroima.

Linkkejä:
Watson Institute
Brown University

Kirjoittajasta:
Wiri Wuorimaa on Amerikassa asuva kansantaloustieteilijä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s