Vappu ja EU:n vapaammat työmarkkinat

Vappu oli germaanien kevätjuhla, sitten herrasväen ja ylioppilaiden juhla, vuodesta 1889 myös työväen juhla. Ay-liitot yrittävät silti omia sen itselleen samoin kuin määräysvallan ihmisten työehdoissa, mutta EU:n direktiivejä tulkitseva tuomioistuin EYT on nyt palauttanut tätä valtaa ihmisille itselleen.

HS:n ay-kiihkoilijatoimittaja Jarmo Aaltonen on katkerasti todennut vappuanalyysissään (HS 30.4.08, s. B7) EU-komission rajoittaneen ay-järjestöjen oikeutta sabotoida ulkomaalaisten työntekijöiden työntekoa, vaikka kyse on EYT:n päätöksistä. Esimerkiksi työsopimuksessa yleensä työntekijä lupautuu tekemään töitä kunnes työsuhde päättyy lukuunottamatta eräitä poikkeuksia, joihin ei kuulu lakko mielivaltaisesta syistä. Siksi

– Viking Linen Rosellassa ei saanut lakolla estää yritystä sijoittautumasta haluamaansa maahan;
– Ruotsin rakennusliitto ei saanut saartaa latvialaisyrityksen latvialaistyöntekijöitä (Laval/Vaxholm), joille kelpasi työ latvialaista paremmalla mutta ruotsalaista huonommalla palkalla;
– vastaavasti puolalaisen PKZ-yrityksen puolalaiset rakennustyöntekijät saivat työskennellä Saksassa sellaisella palkalla, jolla heidän oli mahdollista saada töitä. EYT:n mielestä tämän kieltäminen työntekijöiltä olisi käytännössä estänyt heidän pääsynsä Saksan työmarkkinoille, joten työntekijöillä oli oikeus ottaa työ vastaan ja heille sai sitä tarjota.

Päätöksissä on se ongelma, että maiden omia työntekijöitä kielletään kilpailemasta palkalla, mutta tähän EYT ei ole voinut puuttua. Siksi moni työ jää kokonaan teettämättä tai teetetään turhaan ulkomaalaisilla, vain osa on järkevintäkin teettää ulkomaalaisilla.

Laki ei tietenkään kiellä sellaisiakaan työsopimuksia, joissa saisi lakkoilla tai muuten jättää työt tekemättä mistä syystä tahansa, mutta ymmärrettävästi työntekijät mieluummin solmivat tiukempia sopimuksia, koska niistä kannattaa maksaa korkeampaa palkkaa kuin höttöisemmistä. Sen sijaan useimmissa maissa laki kieltää somimasta nykyistä tiukempia työsopimuksia, vaikka se olisi työntekijöille taloudellisesti kannattavaa.

Vappu – germaanien ja porvariston kevätjuhla, jonka sosialistit kaappasivat (Vapaasana.net)
VS: Vappu – työläisten ja lakkoilijoiden juhla? 1.5.05
Vappu (Liberalismi.net)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s