Eurostoliiton puuta on ruokittava Vapauden ja Demokratian verellä…

Dublinin pääkadulla O’Connells Streetillä Sinn Fein jakaa ”Vote no to Lisbon”-esitteitä, kadun toisella puolella sosialistit jakavat omia vastaavia lappusiaan, liberaalit eivat ole jakamassa lappusia vaan ovat rahoittaneen kadunvarsimainoksia iskulausella: ”Lisbon: A bad deal for Ireland, a bad deal for Europe”, muutamat Irlannin johtavista liikemiehistä ovat rahoittaneet kampanjan ”Lisbon is bad for business”. On hyvin harvinaista nähdä, että sekä liberaalit, Sinn Fein ja sosialistit ovat saman asian takana.

Kyse on Lissabonin sopimuksesta (lähinnä uusi nimi Euroopan Unionin perustuslaille, joka kuten jotkut muistavat äänestettiin kumoon useissa maissa muutama vuosi sitten). Oikeastaan juuri sanaakaa ei ole muutettu muutaman vuoden takaisesta Perustuslakiesityksesta, lisätty on sitten sitäkin enemmän. Kaikissa EU:n jäsenmaissa Irlantia lukuunottamatta sopimus ratifioidaan hallituksen päätöksellä. Irlannissa kansalaiset saavat jopa äänestää. Suomen valtio on hyväksymässä Lissabonin sopimuksen ilman julkista keskustelua, ja mm. Puola, Tanska ja Itavalta ovat jo ratifioineet sopimuksen hallituksen päätöksellä. Oikeastaan koko Euroopan tulevaisuus on irlantilaisten käsissä, sillä jos irlantilaiset äänestävät ei niin koko sopimus kaatuu. Irlannissa lähes kaikki puolueet konservatiivisia Fianna Failia (Irlannin suurin puolue) ja Fine Gaelia (Irlannin vastine Kokoomukselle) lukuunottamatta tekevat työtä Lissabonin sopimusta vastaan. Fine Gael ja Fianna Fail jauhavat sopimuksen puolesta, mutta heitä ei juuri kaduilla näy.

Mitä tapahtuu jos Lissabonin sopimus astuu voimaan?

Euroopan Unionissa ryhdyttäisiin tekemään päätöksiä määräenemmistöllä. Yhdystynyt Kuningaskunta on ainoa jäsenvaltio, joka on neuvotellut oikeuden jättäytyä määräenemmistopäätösten ulkopuolelle. Mitä sopimuksen ratifiointi tarkoittaisi käytännössä:

1. Brysselille siirretaan valtaa EU:n ulkopuolisten investointien ohjailussa. Käytännössä tämä tultaisiin toteuttamaan harmonisoimalla yrityksiin kohdistuvaa verotusta. Kiva diili kehittyville talouksille (jotka ovat jo ekoina sopimuksen ratifioineet), huono diili esimerkiksi Irlannin kaltaisille maille, joiden hyvinvointi perustuu nimenomaan lähes olemattomaan yritysverotukseen. Matalat verot ovat houkutelleet Irlantiin oikeastaan lähes kaikki suurimmat IT-alan yritykset ja matala tuloverotus on houkutellut myös paljon ulkomaista työvoimaa (allekirjoittaneen mukaan lukien). Suomessa tilanne ei ole ehkä niin kriittinen vaan Suomen verotus saattaa jopa laskea sopimuksen myötä. Tosin koska Suomessa pitää hyysätä kaikkia keksittäisiin lisää kaikenlaisia maksuja, joilla verotulovaje korvattaisiin.

2. Energia-, ympäristö- ja ilmastopolitiikkaa ryhdyttäisiin tekemään ”one-size-fits-for-all”-mentaliteetilla. Enemmistöpäätöksen ansioista äkkiä Suomi on luonnonsuojelupuisto (itseasiassa tämä on aivan aito ehdotus vuosien takaa erään saksalaisen mepin suusta) ja Irlannin pääelinkeinoiksi nousisi turismi ja golffaus.

3. Yhdelläkään maalla ei ratifioimisen jälkeen olisi oikeutta päättää yksilöllisesti omasta ulkopolitiikastaan. Jokaisella maalla olisi myös velvollisuus osallistua sotilaallisiin operaatioihin. Tästä ei voisi enää päättää tilanteen tullen.

4. Valta muuttuu yhä läpinäkymättömämmäksi. Euroopan Unionin hallinnollinen rakenne on rakennettu aikanaan ranskalaiselle hallintomallille kaveripohjalta nimitettävine kabinetteineen. Sopimuksen myötä tämä malli vahvistuisi entisestään ja nykyiset harmaat alueet muuttuisivat lähinnä mustiksi.

5. Useat maat joutuvat luopumaan Veto-oikeuksistaan. Useilla EU:n jäsenmailla on tällä hetkellä Veto-oikeus kansallisesti merkittävistä asioista. Suomen Veto-oikeuslistaa en ole onnistunut paikallistamaan, mutta Irlannin Veto-oikeus listalta löytyy mm. raja-tarkastukset, siirtolaisuus, työllisyyspolitiikka jne.. Veto-oikeudet rajataan minimiin, jos eivät poistu kokonaan.

6. Eurooppaneuvoston jäseniä velvoitettaisiin edustamaan EU-myönteisiä arvoja omassa maassaan. Tällä hetkellä puhutaan oman maansa arvojen edustamisesta EU:ssa…

7. Jäsenmaat eivät saa nimittää itse omaa komissaariaan, vaan komission puheenjohtajaksi valittu henkilö nimittää muut komission jäsenet jäsenmaan ehdottamista kolmesta ehdokkaasta. Tämä saattaa ensin kuulostaa aika hyvältä diililtä, mutta näin komission puheenjohtajan valta lisääntyy merkittävästi yli kansallisten rajojen. Vanhat sedät saavat suosia kavereitaan. Ai niin, ja on erikseen määritelty, että yksi ehdokkaiden pätevyysvaatimus on: ”Eurooppa-asiaan sitoutuminen”. Eihän sinne nyt mitään omaa ajattelua haluta, voisivat häiritä vaikka Eurostoliiton kehitystä.

8. Ja kirsikkana kermavaahdon päällä: Saamme vihdoin ikioman Euroopan presidentin. Minä ainakin aion äänestää jotain komeaa saksalaista. Ai niin, mutta enhän minä saa vaikuttaa pressan valintaan…

Wohoo, kyllä tämä uusi hieno eurooppalaisuus on parhautta.

http://www.libertas.org/

Yksi kommentti artikkeliin ”Eurostoliiton puuta on ruokittava Vapauden ja Demokratian verellä…

 1. hei kaveri mitäs jos ottaisit sen sopparin kauniiseen käteen ja lukisit sen ensin jookosta?
  euroopan unioni rakentuu 4 sopimuksen varaan perustuslaki halusi edistää demokratiaa ja selkeyttää sopimukset yhdeksi sitä haluaa myös lissabon soppari! eli 55% mepeistä ja 65% kansasta isojen päätösten taakse jos se susta ei ole demokratiaa niin venäjä varmasti tarjoaa sulle uuden kodin.

  tiedoksi kaveri bryssel on jo euroopan lakien säätö pää kaupunki ja euroopan raha/talous ja muusta kivasta vastaa curia
  jota vahtii taas ey-tuomio istuin!

  miten helvetissä sinä näät suomesta tulevan luonnon puiston? ei hyvää päivää teitä euroskeptikkoja kiitos vuoden nauruiosta! tajuatkos sinä että suomella on silti meppinsä ja irlanille tehdyn myönnytyksen jälkeen jokaisella maalla on oma komisaari.

  ja sitten oletko aineissa vai tyhmä vai kenties persu? euroopan edun ajamista vaaditaan KOMISAAREILTA jotka vastaa suomessa ministereitä. mepit (kansanedustajat) saavat edustaa mitä lystäävät.

  lissabonin jälkeen on vapaus omaan ulkopolitiikkaan ja miksei olisi lueppas nytten se soppari kiitos :/

  valta eussa ei ole näkymätöntä kiitos kaltaisiesi idioottien kukaan vain ei tajua katsoa sitä! lähes jokaisessa suomen kirjastolla on eurooppa info piste josta voi ottaa ilmaisen vihkosen joka selittää eu hallinnon jos sen verta ei jaksa ottaa selvää niin -,-

  tajuatko kuinka ristiriitaiselta kommisio sanontasi kuulostaa? ei saa valita omaansa no kukas ne kolme ehdokasta sitten valitsee venäjän duuma?

  ja lopuksi eu presidentti tajuatkos sinä että ”osavaltio” edustaa itseään valtiopäämiehellään ja isoissa kokouksissa taas eu edustaa itseään presidentillä esim G8 johon suomella ei ole asiaa mutta eun kautta on

  NYT STNAN ÄLYPÄÄT SE JÄRKI KÄTEEN KIITOS!

  p.s sori typot alkaa ärsyttää aina kun tulee teijän kaltasia vastaan ei millaan pahalla

  mh 16v

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s