Palkkaerot ovat asiakkaiden ansiota

Pikajuoksija Usain Boltille kannattaa maksaa valtavia palkkioita, koska katsojat maksavat vapaaehtoisesti Boltista korkeampia pääsymaksuja. Huippusuunnittelijan asuista ja huippunäyttelijän elokuvista asiakkaat maksavat enemmän. Jorma Ollila nosti tappiokierteisen Nokian arvoa sadalla miljardilla ja sai tästä palkkana 0,1 %, joka sekin meni enimmäkseen verottajalle.


Toisin kuin Ollila, Steve Jobs ansaitsi rahaa miljardikaupalla. Yleensäkin omistajan satakertaiseen rikastumiseen suhtaudutaan suopeammin kuin palkansaaja-johtajan paljon pienempää rikastumiseen. Samoin pallonpotkijoiden tai laulajien kymmenien miljoonien ansioita kadehditaan vähemmän kuin pidempää työviikkoa tekevien johtajien.

Jotkut johtajat ovat onnistuneet huiputtamaan omistajat maksamaan heille liikaa kuten jotkut laiskat tai huonot rivityöntekijätkin. Keskimäärin kuitenkin omistajat näyttäisivät riistävän johtajia, vievän suurimman osan näiden työn arvosta.

Tuloerot eivät johdu kultalusikoista suissa

Yhdysvaltojen tuloeroista 3/4 on perheensisäisiä, sisarustenvälisiä tuloeroja ja vain 1/4 tuloeroista selittyy eri perheiden erisuuruisilla tuloilla.

Ovatko tuloerot lisääntyneet?

Tuloerot ovat vähentyneet. Kun ensimmäisen maailmansodan katkaisema globalisaatio on viime vuosikymmeninä jatkunut, hyväosaisten maiden pääomaa on investoitu nostamaan köyhimpien maiden ihmisten tuottavuutta ja palkkoja.

Tämä on kaventanut tuloeroja vaurastuttamalla ensisijaisesti maailman köyhiä ja lisännyt tuloeroja rikastuttamalla rikkaiden maiden kapitalisteja, mutta jälkimmäisen vaikutus tuloeroihin on ollut pienempi: kokonaisuudessaan tuloerot ovat kaventuneet.

Usein yleisöä hämätään näyttämällä tilastoja kotitalouksien välisistä tuloeroista. Elintason nousu on kuitenkin muuttanut kulttuuria ja saanut useamman hankkimaan oman kodin, joten pitäisi verrata tuloja henkeä eikä kotitaloutta kohden. Tilastoista myös usein piilotetaan sivukulut, esimerkiksi verot, eläke- ja sosiaaliturvamaksut ja muut menot, joilla kuitenkin maksetaan samoillekin ihmisille parempi infrastruktuuri, terveydenhoito ja muuta elintasoa.

Rikkaat myös tekevät entistä pidempiä työpäiviä, -viikkoja ja vuosia ja muut entistä lyhyempiä. Silti 1960-luvulla hyvätuloisin viidennes ansaitsi viisinkertaisesti huonotuloisimpaan nähden, nyt enää 3,7-kertaisesti.

Rikkaat maksavat verot köyhien puolesta

0,66 % suomalaisista maksaa 20 % ansiotuloveroista. Vaikka osa hyvätuloisista voi muuttaa ansiotulojaan kevyemmin verotetuiksi pääomatuloiksi, silti suurituloiset maksavat keskimäärin pienituloisia enemmän veroja, sekä euroina että prosentteina, asetettiin suurituloisuuden raja melkein mihin kohtaan tahansa.

Yhdysvalloissa George W. Bushin kevennettyä etenkin pienituloisten verotusta, hänen kautensa lopulla verotetuin 1 % kansasta maksoi enemmän veroja kuin köyhimmät 95 % yhteensä.

Tarvitsisimme lisää suurituloisia.

Lisätietoja
Tuloerot (Liberalismi.net, lähdeviitteet monille artikkelin faktoista ja lisätietoja)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s