Trump pahentaa tulvia: valtion korvaus vähentää varautumista

Trump lupasi korvata tulvatuhoja, joten jatkossakin ihmiset rakentavat liikaa tulva-alueille eivätkä suojaudu kunnolla. 2005 Lapissa ihmiset eivät edes siirtäneet autojaan ja arvolaitteitaan turvaan ennustetun tulvan tieltä, koska valtio oli luvannut korvata tuhot, joita sitten riittikin. Kun jokainen kustantaisi vakuutuksilla omat tulvakorvauksensa, se kannustaisi minimoimaan riskit, jotta vakuutusmaksut minimoituisivat.

Eräskin 69 000 dollarin koti joutui Missisipin alle 34 kertaa 32 vuodessa ja sai 663 000 dollarin korvaukset. Harva asuisi tuollaisessa paikassa, ellei voisi noin maksattaa sitä muilla.

Valintojen hyödyt ovat yksityiset, tappiot yhteiset – pankkiirisosialismin tulvaversio.

Politico kirjoittaa, miten ilmastonmuutos ei lainkaan riitä selittämään tulvatuhojen pahentumista. Pääsyy on tulva-alueen omaisuuden valtava kasvu, osittain korvausten tuottaman moraalikadon vuoksi.

Silti maailman luonnononnettomuuksien tuhot ovat samat 0,3 % bkt:sta kuin jo vuonna 1990. Bkt vain on tuplaantunut. Talouskasvun ansiosta myrskyt tappavat enää 0,4 ihmistä miljoonasta, vuonna 1900 luku oli 1,1. Tulvien ja kuivuuksien kuolemat ovat harvinaistuneet vielä paljon enemmän. Vasemmistolaisen NYT:n kirjoituksen mukaan tämä on talouskasvun ansiota.

Yksi kommentti artikkeliin ”Trump pahentaa tulvia: valtion korvaus vähentää varautumista

  1. Aika hyvä vastaus tähän ”uutiseen”: https://yle.fi/uutiset/3-9810796

    Tosin täytyy korjata, että vaikka Houstonissa tontin omistaminen melko pitkälti tosiaan tarkoittaa tontin omistamista, liikenneverkko on suunniteltu ja toteutettu valtiojohtoisesti kuten länsimaissa yleensä.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s